Učenici osmog razreda danas su, u okviru završnog ispita,  polagali test iz maternjeg jezika, a test iz matematike i kombinovani test rešavaće u četvrtak i petak. Škole su preuzele sve neophodne mere zaštite učenika i nastavnika prilikom polaganja završnog ispita, a pored toga novina ove godine je i to da će testovi biti pregledani digitalno.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević, poželeo je uspeh svim učenicima koji su polagali test iz srpskog odnosno maternjeg jezika u okviru završnog ispita. Šarčević je učenicima, pred polaganje testa u Osnovnoj školi „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju, rekao da im je njegov savet, kao dugogodišnjeg profesora, da prvo urade lakše, pa onda teže zadatke, ističući da mesta u školama ima dovoljno za sve. On je naveo da su mali maturanti tokom onlajn samoprocene znanja i probnog završnog ispita mogli da vide kakvi ih tipovi zadataka očekuju.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Milan Pašić posetio je danas OŠ „Petar Petrović Njegoš“, u kojoj su učenici osmog razreda polagali završni ispit rešavanjem testa iz srpskog odnosno maternjeg jezika.

Pašić je istakao da ove godine malu maturu polaže 68.000 učenika, i dodao da će učenici koji su oboleli od virusa korona ili imaju neke druge zdravstvene tegobe moći da polažu završni ispit u avgustu.

Prema njegovim rečima, u srednjim školama ima mnogo više mesta nego što ima učenika, tako da će oni, nakon završnog ispita u avgustu, upisati srednju školu na osnovu bodova koje su ostvarili na završnom polaganju i uspeha iz škole.

Novina ove godine jeste da će se testovi pregledati digitalno, ukazao je on i precizirao da nakon što đaci završe test, škole vraćaju testove školskim upravama, a oni Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Tu se, kako je objasnio, obavlja njihovo skeniranje, a softver će pregledati zadatke zatvorenog tipa, dok će zadatke otvorenog tipa na koje učenici moraju da odgovore ili da ih dopune pregledati nastavnici.

Pomoćnik ministra je naglasio da je na taj način prepolovljen broj pregledača, a nema ni 5.000 šifranata koji su bili angažovani prethodnih godina.

Nastavnici koji budu pregledali zadatke otvorenog tipa neće znati čije zadatke pregledaju, iz koje škole ili grada. Svaki zadatak pregledaće po dva nastavnika, a ukoliko se njihovo bodovanje razlikuje, treći nastavnik–supervizor donosi konačnu odluku, naveo je Pašić.

Takođe, kako je dodao, novina ove godine jeste i to da će upis u srednju školu biti elektronski, tako da će roditelji moći jednim klikom da obave upis deteta.

Škole su preduzela sve mere zaštite – dezinfikovane su prostorije, postavljene dezobarijere, obezbeđena sredstva za dezinfekciju ruku, a nastavnici obavezno nose maske.

Testovi su preuzeti na punktovima u pratnji policije, pri čemu su testovi u školi bili zaključani u kasi. Kada je stigao supervizor, testovi su podeljeni dežurnim nastavnicima, koji sui h podelili učenicima.

Završni ispit ima tri uloge – sertifikacionu, jer učenici stiču uverenje o završenoj osnovnoj školi, selekcionu, jer od broja bodova ostvarenih na završnom ispitu zavisi koju srednju školu će upisati i evaluacionu ulogu, jer se na osnovu testova rade analize postignuća učenika.

Učenici će u četvrtak i petak rešavati zadatke iz matematike, odnosno kombinovanog testa.