Analizirajući stav episkopa bačkog Irineja, direktor Fondacije za otvoreno društvo, Milan Antonijević, rekao je da izjava koju smo mogli čuti ne bi trebalo da utiče na budući odnos ljudi iz Srpske pravoslavne crkve sa medijima.

 

Vladika Irinej Bulović zabranio je ulazak u crkvene objekte Eparhije bačke ekipi televizije N1. Pojedini predstavnici vlasti pozdravili su ovaj potez, dok su sa druge strane mnogi mediji osudili ovaj potez. Pitali smo direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića kako ocenjuje ovu odluku vladike Irineja.

Episkop bački Irinej jedna je od najvažnijijh ličnosti koje donose odluke u okviru Srpske pravoslavne crkve. Ipak, povremeno se mogu čuti neke njegove izjave za koje javnost smatra da ne odgovaraju hrišćanskoj ideologiji. Episkop bački Irinej je i ranije pojedine medije nazivao „antisrpskim, anticrkvenim i izdajničkim“, a sada se smatra da on stoji iza odluke da ekipa televizije N1 ne može ući u crkvu u Srbobranu kako bi izveštavala o obeležavanju 79. godišnjice Racije u Bačkoj. Prilikom ovog incidenta, novinarka N1 obratila se i prisutnim predstavnicima pokrajinske vlasti koji su samo prošli pored nje, pa je taj potez ocenjen kao simbioza vlasti i Crkve, iako ni vlast, ni Crkva ne bi trebalo da stoje na putu objektivnom izveštavanju, što je potvrdio i Milan Antonijević, direktor Fondacije za otvoreno društvo.