U rudniku mrkog uglja „Soko” kod Sokobanje dogodila se nesreća u kojoj je stradalo osam rudara, dok je njih 20 povređeno i zbrinuto u aleksinačkoj bolnici i niškom Kliničkom centru, potvrdilo je Ministarstvo rudarstva. Uzrok nesreće se istražuje, a uzrok smrti je visoka koncentracija metana u jami.

Život su u rudniku mrkog uglja „Soko” kod Sokobanje u nesreći koja se dogodila jutros u 4:10 izgubili rudari Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Radovan Grujić (47), Petar Petrović (31), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Bojan Stajić (34) i Bratislav Živković (59). Šestorica stradalih rudara je iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Sokobanje. 18 rudara je lakše povređeno i zbrinuto u Aleksnicu, dok su dvojica rudara sa težim povredama prebačena u Klinički centar Niš.

U trećoj noćašnjoj smeni, bilo je 49 kopača uglja. Nije se dogodila eksplozija, kako je ranije objavljeno, već su se poginuli rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana. U trenutku tragedije, obrušio se i krovni deo i zid u jami posle čega je izvestan broj rudara ostao zarobljen. Intervencijom spasilačke ekipe ipak je veoma brzo probijen put do njih i oni su evakuisani na površinu.