Letnji, Petrovdanski, Petrovski ili Petropavlovski, sve tu to isti nazivi za post koji počinje danas, 20. juna i traje do 12. jula. Ovaj post spada u blaže, te riba, vino i ulje mogu da se konzumiraju svakim danom osim srede i petka, kada se posti na vodi.

Prvog ponedeljka posle Duhovske sedmice počinje Petrovdanski post, posvećen je svim Apostolima, prvenstveno Petru i Pavlu. Ustanovljen je kao uspomena na Apostole koji su postili posle Silaska Svetoga Duha. Početak ovog posta je pokretan, zavisi od datuma Vaskrsa i Duhova, tako da može najkraće trajati sedmicu i jedan dan, najduže šest sedmica. Ove godine traje 22 dana. Završava se na Petrovdan, 12. jula po novom kalendaru. Petropavlovski post spada u blaže. Riba, vino i ulje jedu se svaki dan osim srede i petka koji se poste „na vodi“. Riba je dozvoljena i na Ivanjdan, 7. jula, ma u koji dan u nedelji padao. Dan uoči Petrovdana se strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, posti se i taj dan.

Kroz post se vernici uzdržavaju od hrane životinjskog porekla, kako bi se pročistilo telo, ali to nije jedini cilj. Najvažniji je duhovni post koji podrazumeva uzdržavanje od loših misli, reči i dela uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli. Vernici tokom posta se trude da ispoštuju oba pravila – i duhovni i telesni post. Post predstavlja pročišćenje duše i tela, odnosno pripremu za Sveto Pričešće. Važno je da se tokom posta oslobodimo tereta, negativnosti, svega onog što je loše po našu dušu i zdravlje, a u sebi probudimo mir, zdravlje i harmoniju sa Bogom.

Kada je u pitanju post nutricionisti ističu da postoje dva najveća „problema“ koja se tiču ishrane tokom posta. Prvi problem je što ljudi tokom posta unose dosta žitarica, ali pre svega belog brašna i proizvoda od belog brašna. Savet za sve koji poste je da prednost daju celom zrnu žita, heljdi, raži, ječmu, ovsu. Drugi problem je nedovoljan unos proteina, jer mnogi ljudi ne znaju kako da unesu proteine u danima kada poste, tj. ne jedu meso, jaja, mleko i mlečne proizvode. Savet je da u ishranu ubacite pasulj, grašak, soju, mahunarke, kako biste uneli zdrave proteine. Post je dobra prilika za unos više omega-3 masnih kiselina, a u danima kada se ne jede riba, koja je bogat izvor tih kiselina, mogu se jesti čia semenke, laneno seme, orasi. Dijetetičari su saglasni da je unos proteina i masti jako važan tokom posta, jer će to sprečiti nagle napade gladi. Hrana bogata proteinima usporava varenje, pa ćete duže biti siti, a isto važi i za masti, koje se duže vare, stabilizuju nivo šećera u krvi i na taj način sprečavaju „napad gladi“. S druge strane, ako se oslonite na proste ugljene hidrate, kako mnogi rade – dosta hlebova, peciva, nivo šećera u krvi će stalno varirati i neprestano ćete biti gladni.