Nisam preterano optimističan po pitanju Dritana Abazovića i njegove vlade te njegovog odnosa prema srpskom narodu u Crnoj Gori, izjavio je potpredsednik Srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić, koji je rekao da odnosi Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore moraju da se urede zbog srpskog naroda koji tamo živi i koji odlazi u srpske crkve u Crnoj Gori.

Crnogorska vlada je na sednici koja je trajala skoro pet sati i bila uživo prenošena, usvojila predlog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC, kojim se uređuju imovinsko pravni odnosi o vlasništvu nad crkvama i manastirima na teritoriji Crne Gore. Potpredsednika Dveri Ivana Kostića pitali smo kako se država Crna Gora ponaša prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da li mu deluje da će nova vlada rešiti stare nesporazume.

Ni tri meseca otkako je Dritan Abazović postao premijer Crne Gore, uzdrmani su temelji njegove manjinske vlade i to zbog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Crnogorska Vlada je usvojila predlog teksta Temeljnog ugovora sa SPC i upravo zbog toga je izgubila podršku partnera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića. DPS je javnost o odluci obavestio saopštenjem, ali još nije poznato kako će se ubuduće ponašati u institucijama gde su do sad podržavali Abazovićev kabinet. Abazović smatra da je korupcija uzrok „histerije“, a ne sklapanje Temeljnog ugovora i poziva Specijalno državno tužilaštvo da nastavi rad.