Sezona je pripremanja zimnice, a česta je dilema da li kupiti gotov proizvod u marketu ili napraviti domaću zimnicu. Da je ova druga opcija za mnoge prihvatljivija, pokazuje bogata ponuda i potražnja za zimnicom koju su pripremile vredne semberske domaćice koje su svoj rad danas prezentovale na četvrtom „Karavanu zimnice i bazaru rukotvorina“, koji je na Zelenoj pijaci u Bijeljini okupio 23 izlagača.

Sezona pripremanja zimnice u punom je jeku pa je i razmena recepata ovih dana jedna od glavnih tema. Jasno je da tradicionalna bakina kuhinja zauzima prvo mesto kada je o zimnici reč. Semberske domaćice sirovinu imaju, znanje im ne nedostaje pa je i ovogodišnji Karavan zimnice na bijeljinskoj Zelenoj pijaci više nego bogat ponudom.

Tradicionalni ajvar najzahtevniji je za pripremu kažu vredne žene. Suša je ove godine poskupila proizvodnju na njivama, a na tržištu je zabeležena nestašica te znatno više cene ambalaže pa je i domaća, gotova zimnica, nešto skuplja.