Čitava situacija u Ukrajini je ukazivala da će to biti maratonska trka jer je to najmanje vojni sukob, to je mnogo više geopolitički, ekonomski i energetski sukob i to ne između Rusije i Ukrajine nego između političkog istoka i političkog zapada izjavio je Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

Rusija je bila primorana da reaguje na uspeh ofanzive ukrajinske vojske na istoku Ukrajine. Ruske trupe se povlače duž cele linije fronta. Kijev je najavio i novu ofanzivu na jugu Ukrajine čiji je cilj oslobađanje  Hersona i Marijupolja. Pod pritiskom poraza ruskih trupa na terenu, predsednik Rusije Vladimir Putin je proglasio delimičnu mobilizaciju koja je na snagu stupila odmah. Nakon toga ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će biti pozvano 300.000 rezervista koji će proći vojnu obuku pre raspoređivanja. Na kakvu situaciju u Ukrajini ukazuje ova dodatna mobilizacija ruskih snaga pitali smo Miroslava Parovića iz Narodnog slobodarskog pokreta.

Predsednik Rusije Vladimir Putin okrivio je Zapad da ne želi mir između Ukrajine i Rusije, jer želi da „uništi“ Rusiju, a Rusija će iskoristiti „sve svoje resurse“, da zašti svoj narod. Putin nije precizirao da li pod „svim resursima“ podrazumeva i nuklerane resurse. Putin je rekao da će Rusija povećati proizvodnju oružja i da je već naložio da se u tu svrhu obezbede finansijska sredstva.