Ni nekoliko meseci od raspisivanja konkursa, odluka o tome koja će televizija dobiti petu nacionalnu frekvenciju nije na vidiku, iako je po ocenama stručnjaka zakonski rok za dodelu dozvole istekao još krajem novembra. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je za našu televiziju da REM nema nameru da dodeli petu nacionalnu frekvenciju.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije raspisao je krajem jula konkurs za dodelu preostale, pete nacionalne frekvencije koja je upražnjena od 2012. godine, kada je dozvola oduzeta televiziji Avala. Na konkurs su se prijavile televizije BK, KCN (Kopernikus), Nova S i Kurir a zbog odlaganja odluke o dodeli frekvencije, televizije Nova S i N1 su početkom decembra obustavile emitovanje programa na 24 časa, uz poruku „Mrak u Srbiji bez slobodnih medija“. Postupak tih medija Savet REM je protumačio kao „pritisak“ da nacionalnu frekvenciju dodeli televiziji Nova S, zbog čega je, prvi put od formiranja 2003. godine, to formalno nezavisno telo stupilo u štrajk. Odluka Saveta REM da obustavi rad izazvala je oštre kritike stručne javnosti i opozicionih stranaka koji su ocenili da članovi tog tela, kao izabrana lica, nemaju zakonsko pravo na štrajk. Da li će i kome biti dodeljena peta nacionalna frekvencija pitali smo Željka Bodrožića.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić tvrdila je da su predstavnici N1 i Nove S vršili pritisak na REM. Naime, ona je početkom avgusta prošle godine izjavila da pritiska vlasti na REM nije bilo – sem, kako je rekla, sa televizija N1 i Nova S. Pritom ne obrazlažući svoje navode, niti dostavljajući dokaze za svoje tvrdnje. Savet REM je krajem prošle godine dodelio dve dozvole za televizijsko emitovanje za zonu raspodele Avala, takozvane beogradske frekvencije, televizijama Studio B i Una, kao i 11 dozvola za radio stanice koje emituju program za teritoriju Grada Beograda. Jedini emiter koji nije dobio dozvolu od onih koji su konkurisali je Sputnjik.