Talasi vrućine, vlaga, zamena perja (mitarenje), sastavni su deo leta za većinu živine. Stoga je pravilna ishrana, tokom ovog godišnjeg doba, najbolja prirema za živinu da može zdrava da dočeka jesen i zimu.

Prirodna je pojava da kokoške jedu manje zrnevlja tokom letnjih meseci i to zahvaljujući različitim faktorima koji utiču na to. Prvenstveno, leti je na raspolaganju mnogo drugih ukusnijih stvari koje kokoške radije konzumiraju, poput buba, trave, raznih korovskih biljaka i crva. Takođe, baš kao što je to slučaj i sa ljudima, i živina gubi apetit tokom letnjih vrelina, te i zbog toga konzumira manje zrnaste hrane u svojim obrocima. Usled toga što će se kokoške slabije hraniti tokom toplih letnjih meseci, od posebne važnosti je da hrana koju dobijaju bude visoko hranljiva, čime se osigurava da živina unosi sve potrebne nutrijente kako bi mogla da ostane zdrava.

S tim u vezi, probiotci za kokoške mogu biti dobro rešenje za održavanje njihovog dobrog zdravlja. Probiotici su sadržani u, primera radi, jabukovom sirćetu ili fermentisanim žitaricama. Jogurti sa živim bakterijskim kulturama kao i kefir, takođe, predstavljaju dobre izvore prirodnih probiotika. Ipak, treba biti obazriv da se ne pretera sa davanjem mlečnih proizvoda živini. Male količine su poželjne, dok velike mogu izazvati poremećaj u digestivnom traktu, izazavan proteinima iz mleka.

U nastojanju da uštede, mnogi uzgajivači živine okreću se ka konceptu prirodne ishrane kokošaka na otvorenom, umesto hranjenja komercijalnim proizvodima. Kokoške koje slobodno pasu mogu da napreduju i bez ikakvih dodataka u ishrani, sve dok je ona bazirana na svežim biljkama i insektima.

Unos proteina tokom letnjih meseci je posebno važan za kokoške, budući da se u ovom periodu pripremaju za mitarenje. Ishrana sa mnoštvom proteina ubrzaće nastupanje procesa mitarenja i biti od pomoći kokoškama prilikom rasta novog perja. Takođe, kalcijum kao suplement u ishrani kokošaka osiguraće da ljuske od jaja ostanu čvrste a da istovremeno, nivo kalcijuma kod kokoške ne opadne.

Stoga, ako odaberete da ne koristite komercijalnu hranu u ishrani kokošaka tokom leta, pažljivo posmatrajte njihovo zdravstveno stanje. Gubitak težine, boja kože, stanje kreste i podvaljka mogu poslužiti kao pokazatelji da li ishrana na otvorenom odgovara kokoškama i da li kroz nju dobijaju dovoljno nutrijenata.

Odmeren letnji režim ishrane uključivao bi žitarice tokom jutra i večeri dok bi većinu dana kokoške slobodno šetale i pasle.