U Prostoru Miljenko Dereta u Beogradu, u organizaciji pokreta Novi optimizam održana je tribina pod nazivom „Srbija pod ‘bratskom’ agresijom”.

Prisutnima na tribini„Srbija pod ‘bratskom’ agresijom”održanoj u Prostoru Miljenko Dereta se na početku obratio osnivač pokreta Novi Optimizam, Branislav Guta Grubački, koji je rekao da je za Novi optimizam rat u Ukrajini nije bio iznenađenje i da se ovaj pokret odmah po početku agresije Rusije na Ukrajinu jasno opredelio po tom pitanju da od tada nastoji da pogubnu rusku propagandu u javnom mnjenju izmeni što je i dovelo do ovih tribina.

Ekspert evropskog prava i evropskih integracija Vladimir Međak podsetio je na statistiku koja govori u prilog tome da se građani informišu najviše putem televizija, koje se u službi vlasti bave sluđivanjem građana kada su u pitanju i Rusija i rat u Ukrajini. Pritisak raste i Srbija više ne može da sedi na četiri stolice, ocenio je Ivan Medenica, pozorišni kritičar i profesor FDU. Publicista i novinar Zlatoje Martinov govorio je o ruskom narativu u Srbiji i njegovom začetku. O kreiranju ruske propagande u Srbiji i podilaženju biračima govorila je Aleksandra Godfroa, novinarka N1.

Ova tribina je nastavak razgovora sa građanima, civilnim društvom, novinarima, predstavnicima relevantnih institucija, na temu uticaja i posledica ruske propagande u Srbiji, i to utiče na njenu demokratiju, društvene procese i njen evropski put.