U Zrenjaninu je održan okrugli sto koji je za temu imao trgovinu ljudima u cilju radne eksploatacije s osvrtom na položaj stranaca zaposlenih u Srbiji pod okriljem aktuelnog Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca, a bilo je reči i o izmenama postojećih zakona u cilju poboljšanju položaja radnika stranaca.

Profesor Mario Reljanović sa Instituta za uporedno pravo izradio je Studiju koja prati aktuelni Zakon o strancima i Zakon o zapošljavanju stranaca, ali i njihove izmene i ukazuje na izazove koji će postojati u primeni novog zakonodavnog okvira. Postojeći Zakoni nisu loši, a novi će značajno pojednostaviti proceduru i time pružiti veće mogućnosti za zapošljavanje stranaca u Srbiji.

Hristina Piskulidis iz organizacije Astra istakla je da je bilo nekoliko slučajeva masovne eksploatacije stranih radnika s jedne strane i potpunog nereagovanja države na te slučajeve s druge strane što je ukazalo na to da se i postojeći zakonski okvir koji na neki način štiti i domaće i strane radnike ne poštuje naročito u slučajevima kada su upleteni veći interesi.

Zaštita stranaca zaposlenih u Srbiji, kaže Piskulidis, važno je i zbog toga što radni položaj osoba iz inostranstva ima uticaj na tretman radnika u Srbiji i radnika srpskog porekla jer se granica prihvatljivog snižava, a onog trenutka kada se ona snizi za radnika iz inostranstva apsolutno su ugroženi i radnici iz Srbije. Ona je upozorila na to moramo održavati nivo ljudskog i radnog dostojanstva da bi radni odnosi u Srbiji funkcionisali na najbolji ali i najsigurniji mogući način.