Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Republici Srbiji (projekat LIID), čija je ukupna vrednost 265,2 miliona evra.

Francuska agencija za razvoj  i Svetska banka zajednički finansiraju projekat vredan 265,2 miliona evra sa ciljem unapređenja kapaciteta 145 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji za razvoj i izgradnju zelene, inkluzivne i održive infrastrukture mobilnosti i urbani razvoj. Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je Francuskoj agenciji za razvoj i Svetskoj banci na ogromnoj podršci i sredstvima koja će lokalnim samoupravama u Srbiji omogućiti da u narednom periodu konkurišu za različite projekte. Istakao je da je potpisan i ugovor o izgradnji obilaznice oko Kragujevca duge 22 kilometra.

Projekat, koji sufinansiraju Francuska agencija za razvoj i Svetska banka, realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vlade Srbije.

Kako je saopštila kancelarija Svetske banke u Srbiji, ta inicijativa doprineće jačanju mreža javnog saobraćaja i podstaći primenu načela aktivne mobilnosti u urbanističkom planiranju kroz aspekte poput pešačkih i biciklističkih staza.