U Skoplju je održan samit lidera procesa Brdo-Brioni, a domaćin skupa je bio predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, zajedno sa predsednicima zemalja inicijatora tog procesa Hrvatske i Slovenije, Zoranom Milanovićem i Natašom Pirc Musar. 

Na spisku učesnika samita lidera procesa Brdo – Brioni su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednik Albanije Bajram Begaj, članova trojnog Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović i kosovska predsednica Vjosa Osmani.  Održano je plenarno zasedanje, nakon kojeg je usledila pres konferencija domaćina samita, a zatim su razgovori nastavljeni na radnom ručku i bilateralnim sastancima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Skoplju da se na samitu Brdo-Brioni vodila vrlo korektna i konstruktivna rasprava. Govorilo se najviše o odnosu regiona Zapadni Balkan prema EU i o tome šta bismo sve mogli da tražimo. Sastanak u Briselu će biti težak, ne očekujemo ništa dobro, istakao je Vučić. „To nije zato što razgovaramo sa Aljbinom Kurtijem, već zato što razgovaramo sa predstavnicima Brisela, za koje znate da šta god oni rekli, uvek će da podržavaju nezavisnost Kosova na jedan ili drugi način“, istakao je Vučić. „Kod nekih je nešto veći entuzijazam, kod nekih malo manji. U svakom slučaju u vrlo korektnoj i konstruktivnoj raspravi je protekao današnji dan. Nije bilo velikih svađa i tuča, pošto smo mi i Priština ostavili naše probleme za četvrtak i Brisel“, rekao je Vučić. „Razgovrali smo i o ekonomskim prilikama i kako prevazilaziti probleme u narednom periodu“, rekao je Vučić i podsetio na to da cena nafte raste, i da nije bila ovako visoko godinu dana. Izrazio je bojazan da će nastaviti da raste, što će, kako je dodao ugroziti mnoge stvari u svim zemljama regiona i u celoj Evopi.

Inicijatva Brdo-Brioni nastala je 2010. godine kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijer Borut Pahor i  Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da daju primer liderima Zapadnog Balkana i podsticaj za rešavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na putu integracije u EU.  Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine, a skupovima lidera regiona pridruživali su se i specijalni gosti.