U Zrenjaninu je održano prvo predstavljanje teksta ProGlasa, kao i svrhe i ciljeva te inicijative. Tribina, kojoj je prisustvovao veliki broj ljudi, a na kojoj su govorili glumac Dragan Bjelogrlić, glumica Svetlana Ceca Bojković, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić i profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, prekinuta je na kratko od strane zamenika gradonačelnika Zrenjanina Saše Santovca, koji je sa iste oteran zvižducima i negodovanjem.

Građansku inicijativu „ProGlas“, koju je pokrenula i 7. novembra objavila grupa javnih ličnosti, do jutros u 8:30 potpisalo je 91.200 građana Srbije, a o tome šta je svrha i koji su ciljevi ProGlasa sa Zrenjanincima su razgovarali Dragan Bjelogrlić, Svetlana Ceca Bojković, Miodrag Majić i Miodrag Jovanović. Moderatori tribine bili su glavni i odgovorni urednik lista Vreme Filip Švarm i profesorica sociologije Senka Jankov.  “Ovo društvo je debelo zastranilo” kaže sudija Apelacionog suda Miodrag Majić i ističe da je najvažnije na to prvo ukazati ljudima.

Glumac Dragan Bjelogrlić istakao je da je važno da „krenemo da menjamo sistem“ jer se Kurta i Murta stalno smenjuju, a nikako da se promene neke osnovne stvari na kojima počiva naše društvo.

Profesor Miodrag Jovanović je govoreći o kampanji protiv inicijatora „ProGlasa“ kazao da su očekivali da će se tako nešto desiti.

Glumica Svetlana Bojković u svom obraćanju je istakla da je nenormalno da Zrenjanin već 20 godina nema vodu za piće. Potom je govorila i o Linglongu i istakla da su te dve stvari dovoljan razlog da Zrenjaninci izađu na izbore i kažu “Dosta više”.

Nakon pominjanja „Linglonga“ i problema koji se javljaju u ovoj fabrici, poput trgovine ljudima, robovlasničkog rada, kršenja ljudskih  i radničkih prava, među prisutne se promolio zamenik gradonačelnika Saša Santovac ističući da to što je rečeno o Linglongu nije tačno. Skup je napustio izviždan i posramljen.

Još jednom je gradska vlast u Zrenjaninu pokazala da ne zna šta je gostoprimstvo, kao ni poštovanje slobode izražavanja mišljenja i političkih stavova.  Zamenik gradonačelnika umesto da goste grada uljudno pozdravi i omogući im lep boravak u našem gradu i umesto da radi na rešavanju životnih problema svojih sugrađana na najbezobrazniji i najbezobzirniji način ometa skup svojih neistomišljenika i unosi mržnju i razdor među građane. Sva sreća pa nisu svi Zrenjaninci takvi. Okupljeni na tribini poneli su se dostojanstveno i pokazali da su spremni za borbu protiv mržnje i nasilja u društvu, ali i na promenu vlasti u svom gradu i svojoj državi.