Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, obilazeći završne radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, da je taj projekat  posebno važan za gasifikaciju opština Pirotskog okruga i povećanje kapaciteta gasne mreže u Nišu.

Đedović Handanović je naglasila da su radovi na gasnoj merno-regulacionoj stanici kod Pirota u potpunosti završeni i da se očekuje da uskoro i kompletan gasovod bude stavljen u probni rad. Ministarka je istakla da je taj gaosovod, pored dodatne sigurnosti snabdevanja koju donosi azerbejdžanski gas, važan pre svega za snabdevanje industrije i toplana. Prema njenim rečima, u planu je gasifikacija kompanije „Tigar tajers”, koja je veliki potrošač, kao i prebacivanje toplane u Pirotu na gas, što je važno zbog ekonomičnijeg korišćenja ovog energenta i smanjenja emisije štetnih gasova.

Ona je predočila da je mogućnost priključenja na gasnu mrežu bitna i za dovođenje novih investitora, pored toga što se postojećim stvaraju bolji uslovi za poslovanje. Đedović Handanović je rekla da će gasne merno-regulacione stanice, koje su deo gasne interkonekcije, omogućiti razvoj sekundarne gasne mreže u Pirotu, Beloj Palanci i Dimitrovgradu i, u perspektivi, prebacivanje na gas većeg broj potrošača od naredne godine. Kada je reč o uticaju na životnu sredinu, gas je daleko prihvatljiviji od mazuta ili nekih drugih energenata. Takođe, individualna ložišta su veliki zagađivači i želimo da omogućimo što većem broju građana da se prebace na gas, istakla je ona.

Ministarka je prošle nedelje u Bakuu potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana, a istom prilikom je potpisan i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, kojim su osigurane isporuke gasa iz ove zemlje do 400 miliona kubnih metara godišnje do 2026. godine, sa mogućnošću za povećanje na milijardu metara kubnih gasa od 2027. godine.