Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović obišla je danas Tehničku školu u Valjevu, u kojoj je puštena u rad solarna elektrana, kao i domaćinstvo koje je smanjilo svoju potrošnju postavljanjem solarnih panela.

Đedović Handanović je ocenila da je pomenuta škola primer toga da ulaganje u energetsku efikasnost donosi višestruku korist, pre svega kroz manju potrošnju energije, niže račune i manju emisiju štetnih gasova.  U ovoj školi, kako je objasnila, solarni paneli služiće istovremeno i kao nastavno sredstvo, budući da u okviru škole postoji i kabinet za obnovljive izvore energije. Đedović Handanović je učenicima održala predavanje i sa njima razgovarala o energetskoj efikasnosti u školi i drugim javnim ustanovama, kao i u našim domovima. Zgrada Tehničke škole u Valjevu izgrađena je pre 64 godine, a nova solarna elektrana smanjiće potrošnju električne energije za oko 15 odsto.

Sredstva za investiciju obezbedila je „Mocart fondacija”, koja je u okviru svoje humanitarne akcije „Struju štedi da humanost više vredi”, ranije podržala i promociju mera štednje energije i podizanje svesti o tome kod građana. Đedović Handanović je tokom posete Valjevu obišla i domaćinstvo Gorana Janjića, koje je ugradilo solarne panele i postalo kupac-proizvođač koristeći finansijsku podršku programa energetske sanacije domaćinstava.

Ugradnja solarne elektrane, za koju subvencija Ministarstva i Grada Valjeva iznosi 420.000 dinara, značajno će smanjiti troškove ovog domaćinstva, rekla je ona i dodala da je broj kupaca-proizvođača povećan šest puta u poslednjih godinu dana – na skoro 2.500, od kojih su oko dve trećine domaćinstva.

Ona je napomenula da je ukupna snaga ovih elektrana premašila 37 megavata, ukazavši i na to da Valjevo posvećuje veliku pažnju energetskoj efikasnosti i da su u prethodne tri godine Ministarstvo i lokalna samouprava zajedno uložili 132 miliona dinara u ovu oblast. Đedović Handanović je navela da je za energetsku sanaciju u domaćinstvima obezbeđeno 25 miliona dinara za subvencije za građane i dodala da se ulaže i u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata, podsetivši na to da su u januaru završeni radovi na Istorijskom arhivu u Valjevu.

Prema njenim rečima, biće uložen i 51 milion dinara u izgradnju solarne elektrane i ugradnju toplotnih pumpi u Sportsko-rekreativnom centru Petnica.