Jabuke tokom zime u skladištima mogu biti napadnute od brojnih bakterija koje mogu uništiti kvalitet plodova. Gas etilen, koje jabuke emituju, nanosi štetu na plodovima i često jabuke postanu bez tržišne vrednosti, ekonomski donose gubitak.

Da bi nakon berbe tokom čitave zime imali sočne i lepe jabuke treba ih čuvati u odgovarajućim uslovima. Za čuvanje plodova pored ostalog je važno vreme branja, tj. njihova zrelost u tom momentu i odabir samo zdravih, bez vidljivih znakova truleži ili napada štetočina. Takođe, ni plodovi bez peteljki nisu pogodni za čuvanje, zato što će oni lakše biti napadnuti uzročnicima truleži. Kod jabuke razlikujemo dva tipa zrelosti: fiziološku i tehnološku. Za fiziološku zrelost je karakteristično da tada plodovi postaju najkrupniji, semenke su sasvim razvijene.

U tehnološkoj zrelosti se radi o momentu kada plodovi dobijaju karakterističnu boju pokožice, najbolji sadržaj suve materije, šećera, kiselina, karakterističan ukus, miris i aromu. Rane i srednje sorte su trebale biti obrane nedelju dana pre tehnološke zrelosti, dok kasnije sorte u fiziološkoj zrelosti. Prilikom berbe je bilo važno ne bacati plodove u ambalažu. Oštećenja i nagnječenja su mesto ulaska prouzrokovača oboljenja, truljenja i napada insekata. Sorte koje ranije dozrevaju karakteriše i kraći period čuvanja, dok kasne sorte daju plodove koji su pogodni za dugotrajno skladištenje. U kućnim uslovima plodovi se mogu čuvati u plitkim letvaricama, gajbicama i kartonskim kutijama (obložene strugotinom ili rebrastim kartonom), pažljivo naslagane jedna na drugu u nekoliko redova. Ako se koriste duboke kutije dobro je da se koristi rebrasti karton između redova voćki kako ne bi došlo do nagnječenja. Mogu se složiti na police u plitkom sloju. Kada imamo za čuvanje manju količinu plodova onda ih je bolje poređati samo u jednom sloju, odvojene jedne od drugih, kako bi se izbeglo širenje truleži sa jednog ploda na drugi. Prilikom spremanja i pakovanja plodova jabuke poželjno je bilo ostaviti i poneki list jer on sadrži baktericidne materije pa će pozitivno delovati na čuvanje ovog voća. Pored dobre ventilacije u podrumu treba održavati i neophodnu vlagu kako se plodovi ne bi smežurali i dehidrirali, pa se tako mogu postaviti i plitke posude sa vodom. Orijentaciono temperatura ne bi trebala da prelazi 6 stepeni, a vlažnost vazduha da iznosi najmanje 80-90%, kako bi plodovi sačuvali glatku ljusku i kompaktno, čvrsto meso. S obzirom na naše podrume preporuka je približiti se odgovarajućim uslovima koliko god je to moguće. U komercijalnim hladnjačama plodovi se najčešće čuvaju u drvenim ili plastičnim boks paletama ili gajbama različite veličine, naravno zbog kontrolisanih uslova mnogo duže. U amaterskim uslovima čuvanje je mnogo kraće, zato što zavisi od pravilno održavanih uslova, temperature i vlažnosti vazduha, kao i od odnosa ugljendioksida i kiseonika. U kućnim uslovima za čuvanje voća mogu poslužiti različite prostorije, a najčešće su to podrumi. Ali, treba znati da nije baš svaki podrum pogodan za čuvanje plodova jabuke. Idealno je ako ta prostorija nije namenjena ni za koju drugu svrhu. Voće veoma lako može poprimiti strane mirise, pa samim tim u toj prostoriji se ne trebaju čuvati proizvodi ili plodovi koji emituju jake mirise. U slučajevima kada se čuvaju jabuke zajedno sa različitim vrstama voća ili sa povrćem, treba bar izbegavati one vrste koje imaju jak miris. Higijena prostorije je veoma važna. Zidovi trebaju biti čisti i okrečeni, bez nekih farbi koje jako mirišu. Potrebno je raditi na što boljoj ventilaciji i uspostavljanju temperature i vlažnosti vazduha što bliže idealnim vrednostima. Plodove tokom čuvanja treba redovno pregledati, pa sve plodove na kojima se primete znaci propadanja ili truleži treba odmah izbaciti. Za potrošnju uvek treba prvo uzimati zrelije plodove, oni su mekši i imaju jaču aromu.