Prilikom đubrenja suncokreta posebno treba obratiti pažnju na pravilno izbalansiranu količinu azotnih đubriva jer i nedostatak i suvišak ovog elementa utiče negativno na prinos kako sa aspekta kvantiteta, tako i kvaliteta.

Mineralna ishrana suncokreta zahteva velike količine đubriva jer ova vrsta stvara veliku količinu organske materije. Hraniva iz đubriva, suncokret najviše ugrađuje u svoje vegetativne delove – 80 odsto, a preostali deo koristi za formiranje zrna. „Kao i kod drugih kultura potrebno je pravilno izbalansirati potrebe u đubrenju. Dinamika osnovnih makroelemenata je da se azot usvaja ravnomerno tokom cele vegetacije, fosfor se 70 odsto usvoji do cvetanja, a preostali deo posle ove faze, dok se kalijum usvoji gotovo u punoj količini do cvetanja“, kaže ovaj savetodavac i dodaje da su potrebe za hranljivim materijama najveće u fazama najintezivnijeg porasta, tj. u periodu od butonizacije do cvetanja.

Potrebno je znati da je za formiranje jedne tone odgovarajućeg prinosa i vegetativne mase potrebno 40 do 45 kg azota, 16 do 18 kg fosfora i oko 80 do 100 kg kalijuma. Količine mineralnih đubriva koje je potrebno primeniti obavezno bazirati na osnovu rezultata agrohemijske analize zemljišta, odnosno kontrole plodnosti i određivanja sadržaja lakopristupačnog fosfora i kalijuma, a za određivanje potrebne količine azota koristiti N min metodu. Tehnologija đubrenja podrazumeva primenu dve trećine ili celokupnih količina fosfora i kalijuma u jesen sa jednom trećinom azota, ostatak elemenata unosi sa predsetvenom pripremom. Posebno treba obratiti pažnju na pravilno izbalansiranu količinu azotnih đubriva jer i nedostatak i suvišak ovog elementa utiče negativno na prinos kako sa aspekta kvantiteta, tako i kvaliteta.

Suncokret spada u kaliofilne biljke, pa bi u tehnologiji proizvodnje trebalo uvesti neku od formulacija koje imaju izraženiji udeo kalijuma. Na zemljištima gde se javlja manjak fosfora u tehnologiji proizvodnje primeniti mineralna đubriva koja imaju izražen sadržaj fosfora. Brojnim ogledima utvrđeno je povoljno dejstvo folijarne primene bora kod suncokreta, koji se smatra biljkom indikatorom za bor.