Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija i Demokratska Republika Sao Tome i Prinsipe imaju sve bolju političku i bilateralnu saradnju, bolje razumevanje kao i sve češće međusobne posete.

„Imamo nekoliko potpisanih sporazuma o saradnji uključujući i okvirni sporazum o saradnji dve vlade“, rekla je Brnabić nakon sastanka sa predsednikom Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe Patrisom Emeri Trovoadeom. Podsetila je i da se Srbija kao prijateljska zemlja trudila da pomogne DR Sao Tome i Prinsipe kad god je to bilo potrebno,a kao i da je s tim u vezi 2022. Srbija uputila jednokratnu novčanu pomoć od 100.000 dolara za sanaciju posledica poplava, kao i donaciju od 100 tona brašna i 100 tona ulja, a 2023. godine humanitarnu pomoć u vidu 20 tona semenskog kukuruza Instituta za kukuruz „Zemun Polje“.

Navela je da je Srbija, kada je reč o tehnologiji u oblasti poljoprivrede, jedna od najnaprednijih i na evropskom kontinentu zahvaljujući našem naučnom Institutu BioSens za digitalizaciju u oblasti poljoprivrede. Dodala je da je oblast turizma jedna od najbrže rastućih oblasti u DR Sao Tome i Prinsipe. Predsednika Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe na aerodromu „Nikola Tesla“ jutros je dočekao ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Demokratska Republika Sao Tome i Prinsipe 2013. godine donela je odluku o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, pošto odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini.

Predsednik Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe Emeri Trovoada rekao je danas nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da dve zemlje imaju velike potencijale za saradnju u više oblasti i zajedničke ciljeve.