Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) je dobio projekat pod nazivom „Zagovaranje izmene preostalih propisa neprilagođenih propisima EU u sektoru pčelarstva, uz učešće širokog fronta zainteresovanih pčelara i građana”. Ovaj projekat, ističu u SPOS-u ima brojne značajne aktivnosti više nego zanimljive i pčelarima i javnosti.

Poziv je dobijen u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji je usmeren na osnaživanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji kroz kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo i aktivno učešće aktera van sistema javne uprave u procesima donošenja odluka, objavio je SPOS na svom portalu. Projekat pod nazivom „Zagovaranje izmene preostalih propisa neprilagođenih propisima EU u sektoru pčelarstva, uz učešće širokog fronta zainteresovanih pčelara i građana” traje od januara do novembra 2024. godine. Ukupna vrednost projekta je 15.000 evra.

Namera je da se kroz projekat ostvari uticaj na bolju informisanost građana i nadležnih organa o važnosti zaštite pčela za životnu sredinu, neophodnosti bavljenja pčelarstvom radi zaštite planete, kao i na poboljšanje nivoa kvaliteta meda na tržištu Republike Srbije, kroz izmenu propisa. Specifični ciljevi projekta su rešavanje ključnih problema u pčelarstvu kao što je trovanje pčela izmenom Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i njegovo usaglašavanje sa propisima EU uz jačanje kapaciteta nadležnih za njihovu punu primenu, povezivanje pčelara i građana kroz izradu jedinstvene aplikacije, organizaciju javnih skupova, tribina, uz animiranje mladih ljudi da se zainteresuju za sve aspekte pčelarstva a neki i da počnu da se bave njime, veća društvena odgovornost građana kroz povećanu brigu o pčelama kao bitnom oprašivaču. Ako se ostvare navedene promene, to bi značajno podiglo kapacitet Srbije u okviru procesa pristupanja EU, jer bi novi propisi umnogome unapredili više aspekata po pitanju zaštite životne sredine i prilagođavanja procesa u poljoprivredi procesima u EU, navodi SPOS.

Opšti cilj projekta je ostvarenje uticaja na bolju informisanost građana i nadležnih organa o važnosti zaštite pčela za životnu sredinu, neophodnosti bavljenja pčelarstvom radi zaštite planete, kao i na poboljšanje nivoa kvaliteta meda na tržištu Srbije.