Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković otvorila je juče peti po redu Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Beograd”, na kojem učestvuje 500 izlagača iz Srbije i regiona.

Ministarka Tanasković je naglasila da subvencije u ratarstvu u Srbiji u 2024. godini pokrivaju 46 odsto troškova proizvodnje pšenice, što pokazuje koliko je država opredeljena za razvoj i opstanak poljoprivrede.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil ukazao je na to da poljoprivreda ne poznaje granice i da je kao takva izuzetno važna za razvoj svake zemlje.

Posetioce ove godine očekuju proizvođači svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, kao i proizvođači poljoprivrednih mašina i opreme, rasadnika, semena, đubriva i pesticida, ali i druge kompanije koje posluju u ovom sektoru. Pored izlagačkog dela, trodnevna konferencija će obuhvatiti diskusije o aktuelnim i nadolazećim trendovima na globalnim tržištima i pružiti informacije o najnovijim tehnološkim inovacijama u prehrambenoj industriji. Sajam se održava uz podršku projekta „Velika mala privreda” koji finansiraju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije, USAID, Gradski sekretarijat za poljoprivredu i Privredna komora Srbije, dok je prijatelj sajma „Budimka”.