Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas otvaranju Svetskog samita vlada 2024, koji je uvodnom rečju otvorio ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata i predsednik Svetskog samita vlada Mohamed El Gergavi.

Premijerka Brnabić se pre otvaranja Samita sastala sa ministrom za veštačku inteligenciju UAE  Omarom Sultanom el Olamom i premijerom Egipta Mustafom Kemalom Madbulijem. Razgovarala je i sa predsednikom Vlade Kube Manuelom Marerom Kruzom.

„Drago mi je što posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima započinjem ponovnim sastankom sa ministrom za veštačku inteligenciju UAE Omarom Sultanom el Olamom i razgovorom o važnoj temi u kojoj vidimo budući uspeh Srbije – veštačkoj inteligenciji”, napisala je Brnabić na svom Instagram nalogu. Ona je podsetila da je saradnja Srbije i UAE u toj oblasti već uspostavljena kada je u maju 2022. godine potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti digitalizacije, koji sadrži i oblast veštačke inteligencije. „Sutra potpisujemo Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije sa „ Large Languange Model (LLM) Falcon”. LLM omogućava treniranje velikih skupova podataka i razvoj alata kao što je Čet GPT. Ova saradnja će omogućiti da naš Institut za veštačku inteligenciju, kao i ostali istraživači kod nas koriste Falon rešenja, ali i da mi dodamo korpuse podataka za srpski jezik”, navela je Brnabić. Ona ističe da će sve ovo doprineti razmeni iskustava, koja će pomoći da se razvije i upotrebi veštačka inteligencija u Srbiji na pravi i uspešan način.