Na travnjacima se može javiti veći broj štetočina koje predstavljaju opasnost za rast i razvoj biljaka, kvare estetiku travnatih površina tako da se treba dobro upoznati sa njihovim delovanjem i suzbijanjem.

Larve insekata su najčešće štetočine na travnjacima. Žive u zemljištu i hrane se korenjem trave. Oštrije zime doprinose smanjenju njihovog broja a blage zime njihovom jačem napadu tokom vegetacije. Najzastupljenije su larve dugonogih komaraca i gundelja. Pošto se hrane korenjem trave biljke žute i dolazi do njihovog sušenja. Jedan od pokazatelja većeg prisustva larvi gundelja odnosno grčica je masovna pojava ptica na travnjaku koje se njima hrane pa i one  dodatno nanose štetu. Puževi se takođe često javljaju na travnjacima. Hrane se listovima trave i tako nanose štetu. Ukoliko je manja površina travnjaka mogu se mehanički ukloniti sakupljanjem ili tretirati limacidnim sredstvima u vidu granula.

Mravi mogu napraviti štetu pravljenjem mravinjaka pa kvare estetiku travnjaka. Međutim oni se najčešće javljaju na loše održavanim travnjacima pa se kao osnovna mera borbe smatra redovno i uredno održavanje travnjaka tokom cele vegetacije.

Gliste, iako su korisne životinje, mogu napraviti velike štete jer izbacuju grumenčiće zemlje i kvare estetiku travnate površine a mogu i mehanički oštetiti koren biljaka. Pored toga otežavaju košenje trave od proleća do jeseni a ukoliko je topla jesen prave problem sve do jeseni. Najvažnija mera borbe je redovno uklanjanje pokošene trave, dodavanje peska i Uree čime se snižava pH vrednost zemljišta.

Krtice se uglavnom javljaju tamo gde ima dosta glista i larvi insekata kojima se one hrane. U potrazi za hranom kopaju hodnike ispod površine zemljišta i izbacuju zemlju na površinu. Najvažnija mera borbe je direktno vezana sa redovnim održavanjem travnjaka i sprečavanjem namnožavanja glista i grčica. Ukoliko se pojave gomilice zemlje na travnjacima potrebno ih je poravnati (ili crevom i vodom vratiti zemlju u otvore) i zasejati novom travom.