Mi snaga naroda, Zrenjanin -Tražićemo vraćanje nadležnosti mesnim zajednicama

161

„Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović“ smatra da su mesne zajednice na teritoriji našeg Grada samo formalno-pravni subjekt koji faktički nema nikakve nadležnosti i nikakva ovlašćenja što je veliki problem, posebno u selima. Zalagaćemo se da se ovo promeni i da se ova nepravda ispravi”, navodi se u saopštenju zrenjaninskog povereništva.

“Mesna zajednica ne sme i ne može da funkcioniše tako što će za sve, pa i za najmanju sitnicu tipa promene sijalice na uličnoj banderi tražiti odobrenje od Grada i finansijska sredstva. Svakoj mesnoj zajednici se mora omogućiti da se pravno i de fakto bavi svojim poslom, a posao joj je da na najbrži i najkvalitetniji mogući način rešava probleme i pospešuje uslove za život građana koji žive na teritoriji mesne zajednice i koji su izabrali savet koji treba da upravlja poslovima mesne zajednice u skladu sa zakonom i prema potrebama stanovnika koji čine mesnu zajednicu.

Nedopustivo je da se saveti mesnih zajednica biraju po stranačkom ključu. Nije normalno da se predsednici saveta mesnih zajednica ponašaju kao da je savet mesne zajednice mesni odbor političke partije i da pravo glasa i predonost imaju samo članovi stranke. Mesna zajednica mora da ima slobodu u odlučivanju, samostalnost prilikom rešvanja tekućih problema, svoje istinske nadležnosti, slobodu prilikom podnošenja inicijativa za poboljšanje uslova funkcionisanja i života, svoja finansijska sredstva koja će koristiti u skladu sa potrebama. Mesna zajednica mora da bude pravno lice koje je iznad političkih mešetarenja i ostvarivanja ličnih interesa jer se samo na ovaj način može zaista čuti šta su potrebe građana i koji su to problemi koji se moraju rešavati u skladu sa prioritetima.

„Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović-Zrenjanin“ će nakon izbora za odbornike Skupštine Grada Zrenjanina sprovesti sve potrebne pravne i faktičke radnje da se omogući vraćanje nadležnosti mesnim zajednicama na terotoriji Grada i da se u budućnosti izbori za savete mesnih zajednica sprovode onako kako to zakon nalaže, bez pritisaka političkih partija na volju birača”, zaključuje se u saopštenju koje potpisije poverenik Julijana Mrkonja Marić.