Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je plan države da do 2030. godine ima 3,5 gigavata novih obnovljivih izvora energije, što iz privatnih, što iz javnih investicija, a pre svega iz energije sunca i vetra.

Dubravka Đedović Handanović je, na skupu „RE-set ekonomija – energetska tranzicija Srbije“, podsetila da je Srbija pre dve godine imala oko 20 megavata iz solarnih elektrana, a do kraja ove godine imaće više od 150 megavata. Prema njenim rečima, na mreži je već devet megavata iz aukcija koje su sprovedene, a biće ih još 30 do kraja godine, kao i sto megavata iz energije vetra.

Prema podacima Eurostata iz 2022. godine, Srbija je imala udeo u OIE preko 30 odsto, navela je ministarka Đedović Handanović.

EU je u proteklih deset godina odobrila 600 miliona evra grantova za energetski sektor Srbije, podsetio je Žiofrre, navodeći da je prošle godine kao budžetska podrška obezbeđeno 165 miliona evra da se za građane Srbije ublaže posledice energetske krize.