Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nemanja Starović predvodio je danas državnu ceremoniju povodom obeležavanja 215-godišnjice Boja na Čegru, koja je održana kod spomenika Stevanu Sinđeliću u okviru Spomen-kompleksa na Čegru kod Niša.

Ministar Starović je u obraćanju prisutnima istakao da Čegar ostaje večni simbol slobode i borbe za slobodu, i poručio da će Srbija zauvek pamtiti kulu sazdanu od najsvetijih i najhrabrijih srpskih glava. On je dodao da su srpski ustanici jednom zauvek rešili da neće živeti u ropstvu, da hoće slobodu i da ne žele vazalstvo, već svoju državu kao garant opstanka časti, dostojanstva i svakog napretka. Prema njegovim rečima, podvig junaka sa Čegra  nastavio je da živi na puškama i bajonetima srpskih ratnika na Ceru, Kolubari, Bregalnici, Kajmakčalanu, odbrani Beograda, Sremskom frontu, Paštriku i Košarama.

Kraj spomenika Stevanu Sinđeliću na Čegru vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Grada Niša, Opštine Pantelej, kao i udruženja građana opredeljenih za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba.

Spomen-kompleks na Čegru obnovljen je sredstvima Ministarstva, koje je uložilo više od pet miliona dinara u uređenje spomen kule, starog spomenika i biste Vojvodi Sinđeliću, kao i za parterno uređenje.