Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja (PIS) sprovela je pregled proizvodnih parcela šećerne repe koje su u njihovom monitoringu. U usevima iz prvih rokova setve, sa bujnom lisnom masom i na manje tolerantnim sortama, uočeno je prisustvo simptoma pegavosti lišća šećerne repe – cerkospore (Cercosporabeticola).

Za sada su pege na listovima  uočene u regionima Bačka Topola, Vrbas, Sombor, Ruma, Senta i Pančevo. Procenat biljaka sa pegama  u zavisnosti od lokaliteta, plodoreda, osetljivosti sorte i drugih faktora je od jedan do četiri odsto.

 „Na području Vojvodine su prisutne dve situacije kada je u pitanju faza razvoja biljaka šećerne repe. Usevi koji su posejani u prvim rokovima i koji su imali povoljne uslove za razvoj, sada su u fazi potpunog zatvaranja redova. Na parcelama gde se kasnilo sa setvom i gde nije bilo padavina, još uvek nije došlo do sklapanja redova. U ostalim regionima, pojava prvih pega se očekuje u narednim danima. Naglašavamo da su u regionima Rume i Vrbasa uočene pege na kojima je već došlo do sporulacije patogena (prisutne konidije koje ostvaruju sekundarne infekcije), što je potvrđeno i mikroskopskim pregledom u laboratoriji.“ navode u PIS.

Kako kažu pege su posledica povoljnih uslova za razvoj patogena koji su vladali u proizvodnji šećerne repe u periodu od 20. do 25. maja, a koji su omogućili realizaciju više paralelnih ciklusa infekcije.

Prilikom pregleda useva, pege od cerkospore treba tražiti na starijem, potpuno razvijenom lišću. One su sitne, okruglaste i oivičene zonom mrke boje.Treba uzeti u obzir da su u usevima šećerne repe prisutni i simptomi bakterioza koji mogu otežati identifikaciju pega od cerkospore.

Sa ciljem zaštite šećerne repe od prouzrokovača pegavosti lišća, proizvođačima se preporučuje primena hemijskih mera zaštite kombinacijom preventivnih i sistemičnih fungicida. Predlaže se da se tretmani najpre sprovedu u usevima iz prvih rokova setve, gde je uočeno prisustvo pega, i kod osetljivog sortimenta.