Juna meseca beru se ali još uvek i seju razne povrtarske kulture bez obzira na sve više temperature. Ako ne bude  dovoljno padavina, potrebno je redovno zalivanje.

Ako još niste, imate vremena i u junu mesecu da  posadite povrće koje će doneti plodove u drugom delu leta. Među njima su  mahunarke koje  se mogu sejati još ovog meseca, a onda ponovo početkom avgusta, zavisno od temperatura. Redovno ih zalivajte i okopavajte, posebno ako se stvori pokorica. Kada dostignu visinu 15 do 20 cm, ogrnite ih. Pasulj brzo raste i dobro podnosi toplotu. Kada u vreme cvetanja vlada suša, a vetar je jak, vreo i suv, dolazi do opadanja cveta i možete ostati bez roda. Zbog toga je od izuzetne važnosti zalivanje u ovom periodu.

Tikvice isto brzo rastu i još uvek se mogu sejati direktno u baštu. Izaberite sunčanu poziciju i dobro drenirano zemljište. Redovno ih zalivajte, a zemlju oko njih malčirajte. I krastavci se mogu  posejati koji traže sličnu negu kao i  tikvice. Redovno ih  navodnjavajte a možete ih ponovo sejati u drugoj polovini jula, za berbu u septembru.

U junu se  i šargarepa sadi  koja se vadi  kasno leti ili u jesen. Zemljište mora biti rastresito kako bi se dobro razvijala što važi i za peršun kojem uz redovno zalivanje  treba duže vremena da proklija, nekada i po mesec dana.

Postoje sorte salate koje se mogu seajti tokom leta. Birajte one koje su otporne na vrućinu, redovno ih navodnjavajte i malčirajte. U slučaju previsokih temperatura možete ih zaseniti agrotekstilom.

Blitva je otporna na vrućinu i može se kontinuirano sejati tokom leta. Osigurajte joj prihranu i dovoljno vode i uživajte u njenim blagodetima celog leta.

Bosiljak kao toploljubiva začinska biljka dobro uspeva u sunčanim delovima bašte, a najbolji komšija mu je paradajz.

U junu se još može sejati i cvekla koja takođe zahteva rastresito , vlažno zemljište i redovno zalivanje ali mora se paziti da se ne poseje pregusto.