Ubodi muva uznemiravaju životinje što može dovesti do smanjenog unosa hrane, slabijeg tova,slabije mlečnosti kod muznih krava a kod svinja mogu uzrokovati kanibalizam.

Muve ugrožavaju dobrobit životinja i higijenu u svinjcima i štalama. Neke od njih grizu kako bi se hranile krvlju životinja, a neke životinjskim izlučevinama koje se javljaju na ranama i telesnim otvorima.

Stajska muva se  smatra jednom od najvažnijih štetočina na svetu. Uzrokuje kontaminaciju hrane i može preneti bolesti. Kod svinja mogu uzrokovati takav stres da čak može doći do kanibalizma.

Ovi insekti se razmnožavaju jako brzo i u velikom broju. Polažu jaja u životinjski izmet, plutajući sloj stajnjaka ili ostatke hrane. Vlažno okruženje idealno je za razvoj njihovih jajašaca.

Suzbijanje počinje u proleće jer ženke polažu jaja na temperaturama nižim od 15°C. Ovom problemu treba pristupiti s više strana kako bi se šteta svela na najmanju moguću meru.

Prvo pravilo je higijena prostora, što znači redovno uklanjanje izmeta, plutajućeg sloja stajnjaka, ostataka hrane. Posebnu pažnju treba obratiti na ćoškove gde se zadržava prljavština, pregibe na cevima za napajanje i hranilice. Skladištenje stajnjaka treba izbegavati u blizini štale ili svinjca.

Kako bi se sprečio  ulazak muva , na otvore treba postaviti komarnike, a na vrata PVC trakaste zavese. Treba osigurati dobru ventilaciju unutar štala i svinjaca kako bi se smanjila vlaga koja ih privlači. Prirodni neprijatelji muva su ptice i  parazitske osice koje koriste njihove larve kao hranu.

Razvoj larvi se može kontrolisati i hemijski, pomoću larvicida, ali se mora  imati na umu da uništavaju i korisne insekte. Prskanje se vrši kantom za zalivanje ili leđnom prskalicom, a za kontrolu tokom leta nanose se svakih četiri do šest nedelja.Upotreba insketicida može biti efikasna, ali ih treba koristiti oprezno i prema uputstvima kako bi se izbegla otpornost muva, šteta za životinje i okolinu.Feromonski atraktanti mogu biti korisno sredstvo u suzbijanju napasnih insekata, ali najbolji rezultati postižu se  kada se koriste sa drugim merama kontrole.

Što se tiče odraslih muva one se  mogu  suzbijati električnim ili UV zamkama i lepljivim trakama.