Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da očekuje povećanje kapaciteta vetroelektrana u Srbiji od oko 40 odsto do kraja godine, zahvaljujući realizaciji započetih investicija.

Ministarka Đedović Handanović je na konferenciji Bloomberg Adria o održivosti poslovanja podsetila na to da su prošle godine pokrenuta istorijski najveća ulaganja u distributivni sistem, koja je podržala i bespovratnim sredstvima EU.

Đedović Handanović je naglasila da startna pozicija Srbije u energetskoj tranziciji nije zavidna, kad se poredi sa zemljama koje imaju veću finansijsku podršku kao članice EU, poput Poljske i Češke. Zato je potrebno pažljivo planirati proces tranzicije kako bi se sproveo odgovorno prema energetskom sistemu i prema građanima, koji ne bi trebalo da budu izloženi visokim troškovima, ali i prema privredi, koja treba da ostane konkurentna, rekla je ministarka. „Hrabro koračanje u tom procesu važno je ne samo zbog naših međunarodnih obaveza, već zbog nas samih, zbog zdrave životne sredine i održive budućnosti naše zemlje”, poručila je ministarka.