Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je danas da je cilj država kandidata da razgovaraju o iskustvima ranijih proširenja i kako da ih primene.

„Cilj nam je da razgovaramo o tome koja iskustva ranijih proširenja možemo da koristimo i danas, a koje su to nove naučene lekcije u procesu integracije, koje države našeg regiona mogu da prenesu novim kandidatima“, rekla je ministarka Miščević na stručnom skupu „Kako do uspeha u procesu pristupanja EU: najbolje prakse, strateško planiranje i efikasno sprovođenje“. Skup je organizovan na  inicijativu ministarke Miščević, a u saradnji sa Odeljenjem Evropske komisije za tehničku pomoć i razmenu informacija (TAEKS), saopštilo je Ministarstvo.  Reč je o prvom susretu glavnih pregovarača zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije, a ključna oblast radionica koje se održavaju danas i sutra su klaster 1 i unapređenje vladavine prava.

Generalni direktor direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije Gert Jan Kopman rekao je na otvaranju skupa da je TAEKS otvoren 1996. kako bi podržala tadašnje države kandidate iz Centralne i Istočne Evrope u pristupanju EU. „Danas koristimo isti taj okvir za rad sa našim aktuelnim partnerima u procesu proširenja. Samo zajedničkim radom možemo izgraditi našu zajedničku evropsku budućnost“, istakao je Kopman.

U radionicama učestvuju predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Gruzije,  Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije, Ukrajine i Srbije, ali i država članica EU – Hrvatske, Češke, Litvanije i Slovenije, kao i Evropske komisije.