Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković i ambasador Mađarske Jožef Mađar, ocenili su prilikom današnjeg susreta da je saradnja Srbije i Mađarske na izuzetno visokom nivou, te da je strateško opredeljenje dveju država da jačaju prijateljske i partnerske odnose i razvijaju zajedničke projekte.

„Pokrajina Vojvodina je do sada realizovala brojne konkretne projekte sa partnerima iz Mađarske, i spremna je da se saradnja nadalje intenzivira u brojnim oblastima, i tako podrži visok nivo političke saradnje koja postoji na nacionalnom nivou“, rekla je predsednica Gojković.

Gojković i Mađar saglasili su se da treba raditi na privlačenju novih investicija, dodatnom povezivanju srpskih i mađarskih privrednika, naših privrednih komora i razvojnih agencija, realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata. Predsednica Gojković je navela da su do sada na teritoriji AP Vojvodine mađarske kompanije investirale 324,5 miliona evra, trenutno zapošljavaju više od 7.400 radnika, te da su nove investicije dobrodošle. Obostranu snažnu podršku ima i aktivnije učešće srpske i mađarske strane u prekograničnim projektima i zajedničko apliciranje za sredstva iz evropskih fondova, zaključeno je na sastanku. Ocenjeno je da potencijal za unapređenje veza postoji i u oblasti kulture i obrazovanja.

Gojković i Mađar istakli su važnu ulogu koju mađarska nacionalna manjina u AP Vojvodini ima u savezništvu Srbije i Mađarske i sve intenzivnijoj saradnji. Predsednica Gojković je navela da Pokrajinska vlada vodi računa o unapređenju položaja svih nacionalnih manjina u Vojvodini, te da finansira rad nacionalnih saveta. Kroz različite programe podrške sa republičkog i pokrajinskog nivoa, nacionalne manjine u Srbiji imaju punu podršku u očuvanju identiteta, negovanju tradicije, razvoju obrazovanja i kulture na maternjem jeziku.

U razgovoru je ocenjeno i da je predstojeće predsedavanje Mađarske Savetom Evropske unije, od 1. jula, značajno za našu državu. „Izuzetno cenimo podršku koju Mađarska pruža Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, i verujemo da će pitanje proširenja biti stavljeno u prvi plan“, kazala je predsednica Gojković i zahvalila Mađarskoj koja je jedina članica EU koja je glasala protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.