Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da 66.970 osmaka ima pravo polaganja završnog ispita za školsku 2023/2024. godinu, kao i da u srednjim školama ima 72.522 mesta, pa će biti mesta za sve koji polažu taj ispit.

„Budući srednjoškolci ne treba da brinu, jer za sve ima mesta u srednjim školama“, rekla je Đukić Dejanović novinarima u Vladi Srbije, najavljujući da će osmaci završni ispit polagati 17, 18. i 19. juna.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić je rekao da je ove godine pokrenut Vajber kanal „Moja srednja škola – info kanal“, koja za sada ima 26.000 korisnika i putem kog se šalju obaveštenja o svim važnim datumima vezanim za završne ispite i upise u srednje škole.

Kada je u pitanju formula za bodovanje uspeha u osnovnim školama ona je ostala ista kao prošle godine – zbir opšteg uspeha na kraju VI, VII i VIII razreda pomnožena sa četiri, plus rezultat na testu iz srpskog/maternjeg jezika pomnožen sa 0,7, plus rezultat na testu iz matematike pomnožen takođe sa 0,7, plus rezultat na izbornom testu pomnožen sa 0,6.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović kazao je da je taj Zavod pripremio pitanja za sve testove, a đacima poručio da test sadrži standardna pitanja, iz oblasti koje su izučavali u školi, i da ne treba da imaju strah.

Roditeljima je poručio da ne dižu paniku kod dece, a nastavnicima koji će nadgledati proces završnog ispita da pokažu veliki stepen odgovornosti i da doprinesu da sve prođe bezbolno.