Tri udruženja penzionera Srbije uputila su danas zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Vlade Milošu Vučeviću za razgovor u narednih destak dana, oko poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja.

U saopštenju Udruženja penzionera Srbije, Udruženja sindikata penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost“ navedeno je da očekuju da će ih  Vučić i Vučević (pre predstavljanja ekonomske politike o povećanju penzija i plata do kraja godine i utvrđivanja projekcije rasta do kraja 2027. godine), pozvati na razgovor radi utvrđivanja „zajedničke strategije“. „Drastično osiromašenje penzionerske populacije uzrokovano je stalnim povećanjem cena prehrambenih proizvoda, energije, troškova stanovanja i lekova, tako da je većinski deo penzionerske populacije, njih oko milion, došao na rub fizičke egzistencije, kao posledice značajnog zaostajanja rasta penzija za rastom plata“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su udruženja svesna napora koje čini Vlada da se položaj penzionera poboljša, ali da su preduzete mere nedovoljne da se postojeće stanje učini značajno boljim. „Razumevajući sve ekonomske i političke teškoće u kojima se Srbija nalazi, kao i iskušenja koja se u narednom peridu očekuju, smatramo da penzije do kraja 2027. godine ne bi smele biti niže od 55 odsto prosečne zarade u Srbiji, što podrazumeva nešto veći rast penzija od projektovanih“, navela su udruženja.

Da bi penzije, kako su dodali, ispratile kakav takav korak sa rastom plata u naredne dve godine morale bi godišnje rasti po stopi od 18 – 20 odsto. Udruženja su navela da žele da razgovaraju i o ukidanju kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju ili umanjenje dok korisnik penzije ne ispuni starosni uslov, zatim o zadržavanju dela penzije umrlog bračnog druga (do 35 odsto) za drugoga bračnog druga, kao i o besplatnim lekovima ili participaciji države od 50 odsto za starije od 65 godina.