Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović obratila se na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale.

Ministarka Popović je podsetila na to da je Mehanizam osnovan Rezolucijom Saveta bezbednosti 1966 kao mala, privremena i efikasna struktura, čije će funkcije i veličina vremenom opadati. Iako je Mehanizam osnovan sa ciljem da njegov mandat traje četiri godine, ovi rokovi su tendenciozno zanemareni, a trenutno je razlog njegovog postojanja isključivo namera birokratije Mehanizma da obezbedi sopstvenu egzistenciju, ocenila je ona.

Popović je pozdravila odluku Mehanizma da ustupi Srbiji slučaj Vojislava Šešelja i još četiri optužena, uz uveravanja da će sudski postupak biti vođen u skladu sa propisima Republike Srbije, uz garancije pravičnog suđenja. Ona je insistirala da Mehanizam Srbiji ustupi i slučaj Radeta i Jojić i napomenula da postupanje naše zemlje u vezi sa ovim predmetom ne predstavlja kršenje njenih međunarodnih obaveza, već nastojanje da se postupa u skladu sa Rezolucijom SB 1966.

Ministarka je naglasila da su Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Mehanizam pasivnim odnosom i negiranjem srpskih žrtava doveli do poricanja zločina nad srpskim civilnim stanovništvom i podstakli politiku istorijskog revizionizma i glorifikaciju ratnih zločinaca u Hrvatskoj, Bosni i Hervegovini i na Kosovu i Metohiji. Prema njenim rečima, oslobađajućim presudama Tribunala i Mehanizma za Anta Gotovinu, Nasera Orića i Ramuša Haradinaja ignorisani su zločini za koje postoje forenzički i drugi dokazi u posedu tužilaštva. Za razliku od toga, Srbija je okončala veliki broj postupaka, izrekla stroge kazne svojim građanima i sunarodnicima za zločine izvršene na području bivše Jugoslavije, istakla je ministarka, uz napomenu da se zbog toga našoj zemlji ne može pripisati politika negiranja zločina ili glorifikacije zločinaca.

Ona je ukazala i na veoma loš tretman osuđenih državljana Srbije koji izdržavaju kazne zatvora koje su izrečene presudama Tribunala ili Mehanizma, posebno osvrćući se na slučaj generala Ratka Mladića. Ministarka je naglasila da će Srbija i dalje insistirati da svi njeni državljani osuđeni pred Tribunalom i Mehanizmom izdržavaju kazne zatvora u svojoj zemlji.