Nevladina organizacija Građanski preokret podnela je danas Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine žalbu protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog nezakonito date građevinske dozvole kineskoj kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada.

Gradska uprava odobrila je građevinsku dozvolu uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat poništio rešenje kojim je dozvolila takvu gradnju bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu, podseća se u saopštenju. Pokrajinski sekretarijat je 10. juna doneo rešenje o poništenju odluke gradske uprave da Linglong može da podiže skladište otpada bez ekološke studije, a gradska uprava je 14. juna ipak izdala građevinsku dozvolu bez izrade takve studije.

Prema navodima Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu RERI, koji se poziva na sprovedeni nadzor i rešenja nadležnih građevinskih inspekcija, Linglong je već izgradio skladište otpada za koje naknadno zahteva izdavanje građevinske dozvole.

Građanski preokret ukazuje da je, drugim rečima, u toku udruženi pokušaj te kineske kompanije i gradskih vlasti Zrenjanina da „pokriju papirima“ krivično delo nelegalne gradnje.