Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) odlučili su da u sledećoj školskoj godini ne upisuju ocene u es-dnevnik sve dok se ne usvoje propisi koji bi trebalo da dovedu do smanjenja nasilja u školama.

Kako se navodi u saopštenju, reč je o „belom štrajku“, kao meri samoodbrane nastavnika u situaciji kada ih propisi i nadležne institucije ne štite dovoljno od nabujalog nasilja. Sindikat je pozvao sve nastavnike da se od 1. septembra pridruže „belom štrajku“. Ocene su najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju pa ćemo ih ukinuti dok ne budemo zaštićeni na bolji način, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da izmene Krivičnog zakonika traže od 2022. godine kada je došlo do nasilja nad nastavnicom u Trsteniku, kao i da traže  definisanje novih krivičnih dela i sankcija u vezi s nasiljem u školi, uvođenje suspenzije s nastave učenika koji ponavljaju negativno ponašanje, kao i ukidanje anonimnih prijava prosvetnim inspekcijama. „Suspenzija učenika iz nastave je nakon našeg zahteva uvrštena u propise, ali na takav način da je u praksi ili nesprovodiva ili više na teret nastavnika, nego suspendovanog učenika, što treba promeniti“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da prosvetna inspekcija mora znati ko je prijavljivač i imati mogućnost da ne sprovodi postupak ako se radi o učestalom prijavljivanju istog nastavnika od strane istog lica ili o prijavljivanju nastavnika koji je već višestruko kontrolisan, bez utvrđenih nepravilnosti u njegovom radu. „Tek kada ova tri predloga budu prihvaćena i u potpunosti implementirana u propise, ocene će ponovo biti upisivane u es-dnevnik“, ističe se u saopštenju.