Tribina na kojoj su razmatrana pitanja lokalne politike i aktivizma u periodu nakon nedavnih lokalnih izbora održana je u petak, 21. juna, u Kikindi u organizaciji nedeljnika „Vreme“.

Učesnici tribine „Mogu li promene da krenu sa lokala?“ ukazali su na izazove sa kojima se suočavaju opozicione grupe i aktivisti u manjim sredinama, istakavši da dominacija vladajuće stranke stvara neravnopravne uslove za političko delovanje. Među govornicima su bili novinar lista Kikindske Željko Bodrožić, odbornik iz Kikinde Darko Kovačević, odbornica iz Zrenjanina Senka Jankov, aktivista studentske organizacije „Borba” Pavle Cicvarić, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Branislav Grubački. Istakavši da su izbori pokazali da je naprednjačka vlast uništila politički sistem, novinar lista Kikindske, Željko Bodrožić je rekao da je Kikinda primer gde je došlo do raspada i pasivizacije najjačih opozicionih partija.

Odbornik Skupštine grada Kikinde, Darko Kovačević, rekao je da se zbog velikih pritisaka u manjim sredinama ljudi teško aktivno uključuju u političke stranke.

Osnivač Novog Optimizma i poslanik u Skupštini AP Vojvodine, Branislav Grubački, rekao je da se protiv aktuelnog režima treba boriti i aktivizmom i političkim delovanjem.

Odbornica u Skupštini grada Zrenjanina Senka Jankov je istakla je da u svim sredinama, naročito u Vojvodini, dominacija SNS-a i neravnopravni izborni uslovi dovode u pitanje mogućnost da se čuju drugačiji stavovi i da se pokaže alternativno delovanje.

Pavle Cicvarić iz studentske organizacije „Borba” rekao je da iako su izbori doneli određeno razočaranje, lokalni pokreti su ostvarili značajan uspeh.

Prema oceni direktora Centra za praktičnu politiku, Dragana Popovića, rezultat lokalnih izbora su „male pobede” u borbi protiv režima, s obzirom da danas, za razliku od prethodnih godina, u sto opština i gradova postoje ozbiljne opozicione grupacije.

Ukazano je da na lokalu zbog pritisaka građani strahuju od učešća u političkom životu. Istovremeno, izražena je nada da se zajedničkim opozicionim delovanjem može postepeno dolaziti do promena.