Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas na Salcburškom forumu, na radnom sastanku o migracijama i krijumčarenju pod nazivom „Inovativna rešenja o zajedničkim strategijama za suočavanje sa migracijama i borba protiv krijumčarenja migranata”.

Obraćajući se prisutnima, ministar Dačić je naglasio da je Srbija pouzdan evropski partner u suzbijanju iregularnih migracija i borbe protiv krijumčarenja migranata, kao i sprečavanja trgovine lјudima. Ministar je istakao da izazovi u borbi protiv trgovine lјudima i krijumčarenja lјudi iziskuju povećano angažovanje raspoloživih lјudskih i tehničkih kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova i da je upotreba modernih materijalno-tehničkih sredstava od velike koristi u ovom poslu. Prema njegovim rečima, Srbija zato u bliskoj saradnji sa partnerima iz EU, intenzivno radi na nabavkama i isporukama dodatnih specijalizovanih vozila, opreme za registraciju, dronova, kao i IT opreme, fiksnih i mobilnih sistema za nadzor.

Ministar je ocenio da je neophodno nastaviti sa merama koje se odnose na povratak i uspostavlјanje saradnje sa zemlјama porekla iregularnih migranata, a koje se sprovode uz podršku zemalјa EU. Podsetivši da prioriteti novog Akcionog plana EU za Zapadni Balkan uklјučuju jačanje upravlјanja granicama i usklađivanje vizne politike kako bi se odgovorilo na povećan broj neregularnih prelazaka granica EU sa državama Zapadnog Balkana, ministar Dačić je ukazao da je Srbija upravo potpisala Sporazum o statusu sa Fronteksom, u skladu sa proširenim mandatom ove Agencije, koji će omogućiti zajedničke operacije Fronteksa i granične policije država regiona u cilјu bolјeg upravlјanja granicama.

Ministar Dačić je naveo da Republika Srbija u punom kapacitetu učestvuje u radu Operativne radne grupe Evropola, čiji je zadatak suzbijanje krijumčarenja migranata i neregularnih prelazaka na granici Srbije i Mađarske. „Srbija je zajedno sa Mađarskom bila jedna od učesnica operativne radne grupe Evropola pod nazivom OTF LADDER, u okviru koje su srpski, mađarski i nemački policajci radili na identifikaciji, lociranju i procesuiranju krijumčara lјudi, posebno onih koji svoje kriminalne aktivnosti sprovode na delu granice Srbije i Mađarske“, kazao je srpski ministar policije.