Tradicionalna godišnja konferencija „Serbia goes green“, posvećena zaštiti životne sredine i očuvanju prirode koja nas okružuje, organizovana je danas u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, a ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je da je važno da u zelenoj tranziciji sačuvamo stabilnost i bezbednost energetskog sistema.

Ministarka Đedović Handanović je ukazala na to da je naš prioritet da imamo energetski sistem koji je siguran stabilan i održiv, sa što većim obnovljivim izvorima energije i što manjim uticajem na životnu sredinu, kao ida je važno balansiranje, odnosno da u zelenoj tranziciji sačuvamo i bezbednost i sigurnost energetskog sistema.

Istakla je da je važno i da Srbija iskoristi potencijal koji ima kada je reč o mineralnim sirovinama, i naglasila da jadarit kojim Srbija raspolaže jeste nešto čime Srbija može da ide putem samoodrživosti, na kom se kreće čitava Evropa.“Srbija ima jedinstvenu priliku, ne samo da bude izvoznik već gotovih proizvoda, nego i da prozvodi električna vozila. Imamo priliku da iskoristimo mineralne sirovine. Ako čitava Evropa ide u pravcu veće samoodrživosti, ne vidim razlog da Srbija to ne čini, ako raspolaže mineralima kao što je jadarit“, rekla je ministarka. Poručila je da se povodom ovog projekta očekuje velika, transparenta javna diskusija, sa akcentom na zaštitu životne sredine i pronalaženje najboljih rešenja.