Javnom slušanju u organizaciji Skupštinskog Odbora za poljoprivredu predsednici Skupštine Republike Srbije Ani Brnabić, predsedniku Skupštinskog  Odbora za poljoprivredu Marijanu Rističeviću, šefovima poslaničkih grupa Skupštine Republike Srbije, poslanicima Skupštine Republike Srbije, predsedniku Vlade Republike Srbije Milošu Vučeviću i ministru poljoprivrde Aleksandru Martinoviću.

Odgovor poljoprivrednika prenosimo u celosti.

Poštovani,

S obzirom da je ishod svih sastanaka i razgovora sa ministrima iz prethodnog mandata Vlade, a posebno prethodnom resornom ministarkom Jelenom Tanasković i dalje u formi „obećanja“ – odnosno da se uz obrazloženje da nema finansijskih sredstava ispunjenje onoga što je u Palati Srbija predstavljeno kao „raspodela budžeta za poljoprivredu“ sada poništava, možete li da nam objasnite šta je još potrebno da obrazložimo, a da vi kao po običaju ne čujete, a zatim obećate bez konkretnog osnova? Neophodno je, kao što smo već nekoliko puta naveli, samo da se realizuje ono što je dogovoreno sa Vladom Republike Srbije na raznim sastancima u toku 2023. godine i  kulminiralo protestima u novembru 2023. koji su okončani dogovorom u Kisaču 26.11.2023. U Palati Srbija pred blizu 70 poljoprivrednih udruženja je to potvrđeno i prezentovano od najviših predstavnika izvršne vlasti Republike Srbije (u prilogu).

Sasvim je logično da ukoliko, kako ste naveli, nema finansijskih sredstava da se obećano sprovede, obrazložite jednostavno kako je do toga došlo i ko je za to odgovoran. Takođe, u odnosu na ta obećanja (jer država nikada ne laže – to ste ponovili mnogo puta) planirali smo svoju proizvodnju, odnosno opstanak. Prosto pitanje je – šta ćemo sad?

Takođe, vama kao nosiocima zakonodavne vlasti postavljamo pitanja zašto se koče i potiru bitna sistemska rešenja kao što su uređenje tržišta,robna berza,PIO poljoprivrednika? Zbog trenutnog postupanja i nedoslednosti, ne vidimo svrhu da objašnjavamo, već su nam potrebne konkretne mere i rešenja.

Takođe, pojavili su se i novi zahtevi u vidu smernica iz Mrčajevaca, sa kojima smo saglasni, kao i iznalaženjem rešenja da se malim gazdinstvima u zakonskim okvirima više pomogne kroz agrarnu politiku, a koje bi pomogle u zaustavljanju dalje devastacije nerazvijenih krajeva Srbije kao i sa daljim propadanjem i raseljavanjem sela. Tražimo da nam predložite rešenja za iste u najkraćem mogućem roku i predočite putem merodavnih institucija Republike Srbije.

Na kraju, javno i jasno poručujemo i zahtevamo: Prvo isplatite zakasnelo, realizujte dogovoreno, izmenite zakonodavno i predočite nam pre donošenja. Tek posle toga možemo da se sastajemo, razgovaramo, slušamo i slično.

UJEDINJENA UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA SRBIJE:  Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja poljoprivednika Banata, Udruženje poljoprivrednika Aradac, Uz podršku udruženja Novoseljanski paori, Banatska crnica Nova Crnja i Dolovački paori.