Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je za današnje izdanje nedeljnika „NIN“ da SPS neće nestati sa političke scene.

„Ja ove priče slušam od kad smo pali s vlasti 2000. godine. Te nestaćemo zato što podržavamo Koštunicu, te nestaćemo zato što smo u koaliciji sa Tadićem. Pa evo sad nestaćemo zato što smo u koaliciji sa Vučićem. A na kraju mi opstadosmo“, rekao je Dačić. Na navode da je SPS bio nevidljiv u izbornoj kampanji, Dačić se nije složio i istakao da je svaki skup bio zajednički i da su bili više nego prisutni, a da o gubljenju intentiteta SPS najviše pričaju oni koi nikada nisu glasali za SPS i koji su celog života bore protiv SPS.

Upitan o unutarstranačkim stvarima i onima koji se protive zajedničkoj listi, jer je smatraju utapanjem u Srpsku naprednu stranku, Dačić je rekao da utapanje znači da oni više ne postoje i da su svi prešli u SNS. „Svi znaju ko je Ivica Dačić, zna cela Srbija da sam ja predsednik SPS i zna se za SPS. Da li neko kada vidi mene pomisli na Dačića kao člana SNS ili Dačića SPS“, upitao je Dačić. On je istakao da ako neko ima veći ugled u javnosti, od njega može da preuzme SPS.

Govoreći o iskopavanju litijuma i projektu Jadar, Dačić je rekao da taj projekat nije stopiran, već će biti nastavljen kada se i ako se ustanovi da nije škodljiv. „To je nesumnjivo razvojna šansa, ali da li će biti realizoivana, što ste čuli od predsednika Aleksandra Vučića, zavisiće od analize uticaja na životnu sredinu“, rekao je Dačić.

Upitan o očekivanjima od američkih izbora, Dačić je rekao da očekuje da SAD budu aktivne u posredovanju oko Kosova, ali i da je sadašnja administracija bila aktivna u tom pogledu. „Možemo u mnogo čemu da se ne slažemo sa politikom SAD, kao što se i ne slažemo na primer oko Kosova i Metohije, ali bez saradnje sa Amerikom ne možemo da dođemo do rešenja“, rekao je Dačić.