Žandarmerija je stub sigurnosti i zaštite Srbije u raznim situacijama, a svoju hrabrost i profesionalnost je dokazala u raznim situacijama, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. On je, na obeležavanju Dana Žandarmerije u ronilačkoj bazi te specijalne jedinice, istakao da su posvećenost i profesionalizam njenih pripadnika garancija da će Srbija ostati sigurna i stabilna zemlja.

Dačić je podsetio da je Žandarmerija dala ogroman doprinos u borbi za očuvanje Kosova u sastavu Srbije, neki pripadnici jedinice dali su živote za odbranu Srbije, istakavši da država ima dug prema njihovim porodicama.

Komandant Žandarmerije pukovnik Saša Kosović rekao je da je ta jedinica od osnivanja 2001. godine do danas sve zadatke ispunila sa najvećim uspehom, i da će tako biti i ubuduće.

Na svečanosti je uručena zahvalnica za 181 pripadnika Žandarmerije koji su 20 godina u toj jedinici, 18 pripadnika je nagrađeno uvećanjem koeficijenta na platu, osam za ostvarene rezultate na policijskom prvenstvu u Dubaiju, gde su osvojili osmo mesto od 73 ekipe. Uručene su i plakete zaslužnim pojedincima iz Žandarmerije, kao i predstavnicima MUP i firmi koje su pomogle njihov rad.