Elektroprivreda Srbije (EPS) demantovala je danas navode potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića i istakla da voda nije ušla u kopove Kolubare, da nema materijalne štete, kao i da je proizvodnja uglja stabilna u venrednim vremenskim okolnostima.

„Nije pričinjena nikakva materijalna šteta po rudarsku opremu, a kamoli ogromna kako navodi Nikezić, koji još jednom očigledno svesno uznemirava javnost neproverenim i netačnim informacijama“, navodi se u saopštenju EPS.

Dodaje se da je kiša juče otežala proizvodni proces, ali da zaposleni, bageri i druga mehanizacija nisu bili ugroženi. „Sistem je organizovan tako da se voda kroz sisteme odvodnjavanja i vodosabirnike sakuplja na određene tačke unutar kopova. Zaposleni i vatrogasci su reagovali u skladu sa procedurama, a trafostanica je nakratko preventivno isključena“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da nisu istiniti ni Nikezićevi navodi da ništa nije preduzeto u zaštiti kopova od velikih padavina. „Dve velike brane, Bistrica i Trbušnica koje je izgradio EPS, u okviru projekta regulacije sliva reke Peštan za potrebe zaštite kopa Polje ‘E’ i mesnih zajednica uz sliv reke, tokom jučerašnjeg dana zadržale su oko dva miliona kubika vode. U funkciji su bili i svi ostali objekti sistema za zaštitu kopova od poplava i na taj način je sprečeno izlivanje vodotokova u kopove“, naglašava se u saopštenju.