Ministar odbrane Bratislav Gašić otvorio je sinoć izložbu „Kosovski boj – živa istorija Srbije“, organizovanu povodom obeležavanja Vidovdana, u Galeriji Narodnog muzeja u Kruševcu. Otvaranju izložbe prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Otvarajući izložbu, ministar Gašić istakao je da je Kosovska bitka za nas više od istorije.

Zastupnik direktora Vojnog muzeja potpukovnik Miroslav Sekuloski rekao je da su praznici poput Vidovdana dobar povod da se kroz muzejsku baštinu, nastalu u periodu od 14. do 20. veka, još jednom osvetle brojne istorijske ličnosti i epizode iz vojne istorije Srbije.

Izložbu „Kosovski boj – živa istorija Srbije“ čine tri tematske celine koje hronološki prikazuju period nacionalne istorije od raspada Srpskog carstva posle smrti cara Stefana Dušana do vladavine despota Stefana Lazarevića. Izložbena postavka prikazuje događaje koji su doveli do Kosovske bitke, sukob srpske i osmanske vojske iz 1389. godine, kao i posledice bitke. Na izložbi su prikazani delovi autentičnog naoružanja i vojne opreme koje su koristile srpska i osmanska vojska, kopije srednjovekovnih fresaka i pečata, kao i istorijske karte i moderne rekonstrukcije izgleda srpskih ratnika iz tog perioda.