Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da se ne isključuje mogućnost da priznanje nezavisnosti kosovske države bude posledica okončanja procesa pregovora Beograda i Prištine, iako to nije cilj dijaloga o normalizaciji odnosa.

Stano je na konferenciji za novinare ponovio da je cilj dijaloga Beograda i Prištine normalizacija odnosa, a da Evropska unija (EU) kao posrednik pomaže obema stranama da se taj cilj postigne. „Dakle, tu nema nikakvog priznanja. Ali, naravno, logična posledica normalizacije bilo bi priznanje. Ali to je i dalje u procesu“, izjavio je Stano, javlja Radio Slobodna Evropa.

Pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu – Španija, Kipar, Grčka, Rumunija i Slovačka, donosiće svoje odluke u vezi sa tim pitanjem na osnovu „onoga što smatraju neophodnim i relevantnim“, rekao je Stano i dodao da to nije pitanje koje se rešava u okviru dijaloga koji vodi EU.

Stano je potvrdio da je za 2. jul predviđen sastanak u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovrača. Biće to nastavak diskusija nakon prošlonedeljenog pokušaja organizovanja susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Kurti je razgovor sa Vučićem tada uslovio, pa do sastanka nije došlo.  Prema rečima Stana, na agendi susreta glavnih pregovarača biće hitnost početka primene sporazuma na putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Taj sporazum su lideri postigli u februaru u Briselu, a o ankesu primene usaglasili su se u martu u Ohridu.