Ove godine suncokretova paša počeće ranije, što je posledica vremenskih prilika. Kod izbora lokaliteta za pašu treba tražiti useve u dobroj kondiciji.

Suncokret nije samo uljana i proteinska, već i važna medonosna biljka. Pri normalnim uslovima proizvodnje, biljke suncokreta u fazi cvetanja proizvedu do 40 kg/ha nektara i do 80 kg/ha polenovog praha. Zbog površina na kojima se gaji suncokretova paša je najvažnija pčelinja paša kod nas. Kao i svaka druga biljka, u svom razvoju pre svega teži da proizvede potomstvo, odnosno seme. Prinos suncokreta kao stranooplodne, entomofilne biljke direktno zavisi od posete insekata. Mnogo insekata oprašivača skuplja polen i nektar sa cvetova suncokreta, ali među njima je najvažnija domaća pčela. Na posetu pčela utiču spoljašnji i unutrašnji faktori. Pod spoljnim faktorima podrazumevaju se klimatski i zemljišni uslovi, kao i primenjena agrotehnika. Zbog globalnih promena klime koji  nisu povoljni poslednjih godina, posebno u periodu cvetanja, veći je uticaj vremenskih činilaca. Od unutrašnjih faktora najvažniji su sledeći: boja cveta i njegovih pojedinih delova, produkcija i kvalitet nektara, pristupačnost nektara (ovde se pre svega misli na dužinu krunice), produkcija polena, sastav aromatičnih jedinjenja u aromi suncokreta. Smatra se da su razlike između pojedinih hibrida mnogo manje značajne za produkciju nektara od faktora kao što su klima, lokalitet i kondiciono stanje useva. Svi uslovi sredine koji utiču na rast biljke, indirektno utiču i na proizvodnju nektara.

Za uspešnu oplodnju neophodni su povoljni meteorološki činioci, a najveći značaj imaju temperatura i vlažnost vazduha. Za klijanje polena i uspešno oplođenje optimalna temperatura je u granicama od 21-25 oC i relativna vlažnost vazduha od 60-80%. Viša temperatura omogućava bržu akumulaciju potrebne toplote i dovodi do skraćenja vegetacije suncokreta. Suncokret zbog toga ubrzano prolazi faze rasta i razvića, što može negativno da se odrazi na visinu i opšti razvoj biljke, a time i na lučenje nektara i ostvareni prinos. Velika temperaturna kolebanja nepovoljno utiču na lučenje nektara. Porastom temperature preko 33oC i vlažnosti vazduha od 20%, smanjuje se aktivnost pčela i oplodnja 60% a lučenje nektara u potpunosti prestaje. U našim uslovima najveća poseta pčela utvrđena je pri relativnoj vlažnosti vazduha od 40%, ali i ovi parametri variraju po godinama.

Suncokret je usev koji vrlo dobro koristi rezervnu zemljišnu vlagu i to sa razvojem biljke iz sve dubljih slojeva. Iako dobro podnosi sušu, veliki je potrošač vode. Najveća potrošnja vode je u periodu od butonizacije do cvetanja oko 40% <od ukupnih potreba za vodom u toku vegetacije. Suša utiče na smanjenje cvetova i količine izlučenog nektara. Kišovito vreme u periodu cvetanja značajno smanjuje posete pčela, a takođe i oplodnju jer se polen brzo spira sa žiga tučka ili propada usled vlage, a sa žiga se istovremeno spiraju materije neophodne za klijanje polena. Zbog učestalih klimatskih promena i ekstremno visokih temperatura i padavina, agrotehničke mere posebno dolaze do izražaja jer se tako omogućuje usevu da lakše prebrodi stresne klimatske uslove. Adekvatna primena agrotehničkih mera, pravilan plodored, jesenje oranje, optimalni nivo đubrenje sa 50-100 kg/ha čistih hraniva, blagovremena setvena priprema, pravilna primena herbicida, međuredna kultivacija, značajno utiču na kondiciju useva pa time i lučenje nektara.