Plastika je veoma značajna i korisna, ali je problem u njenom nepravilnom odlaganju i degradaciji, rekla je FoNetu profesorka Hemijskog fakulteta Jelena Mutić.

Profesorka Hemijskog fakulteta Jelena Mutić je u serijalu razgovora Vidokrug o ekologiji objasnila da je mikroplastika u poslednje vreme izazvala veliku pažnju javnost, kao i da je nepravinim odlaganjem plastike došlo, međutim, do njene degradacije na mikročestice.

Objasnila je da se među metodama za degradaciju mikroplastike nalazi i fitoremediacija, koja se uveliko koristi za uklanjanje toksičnih elemenata iz životne sredine.

Mutić je napomenula da je istraživanje sadržaja mikroplastike u zemljištima Bora, Beograda, Vršca i Sremske Mitrovice, pokazalo veliki broj čestica po kilogramu zemljišta.  Plastični materijal koji je pronađen u tim zemljištima uglavnom potiče od plastike za jednokratnu potrebu, koja je u zemljište dospela neodgovornim odlaganjem, rekla je Mutić. Prema njenom tumačenju, „mikroplastika nije zagađivač, ona je zagađajuća supstanca, a zagađivači smo mi”.