Narodna banka Srbije (NBS) obeležila je 140 postojanja, u znak sećanja na 2. jul 1884. kada je počela da radi Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije. Otvoren je i inovirani Centar za posetioce u zgradi NBS u Beogradu, sa bogatom numizmatičkom zbirkom kojom je predstavljen istorijat novca na tlu Srbije.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas, prilikom obeležavanja 140 godina rada te institucije, da je stabilnost nova realnost u Srbiji i da više niko ne mora sa strepnjom da gleda u kursnu listu. Prema njenim rečima, tu nema ni strategije, ni taktiziranja, već je potrebno imati hrabrost za odmerenost i „snage da ostaneš svoj i da istraješ i kad te osporavaju, i kad te aplaudiraju, i kad te prećutkuju“.

Osvrnćući se na dugu istoriju NBS, rekla je da je u prethodnih 140 godina ta institucija često menjala nazive i formu, a sa tradicijom dugom 14 decenija pripada najstarijim centralnim bankama.

Ceremoniji obeležavanja 140-godišnjice rada Narodne banke Srbije prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije – Marko Đurić, Bratislav Gašić, Dubravka Đedović Handanović, Jelena Žarić Kovačević, Adrijana Mesarović, Zoran Gajić, Novica Tončev, kao i mnoge druge ličnosti iz javnog i političkog života Srbije i predstavnici diplomatskog kora.