Žetveni ostaci mogu predstavljati jedan od najvrednijih izvora za ishranu biljaka, ali samo pod uslovom da se pravilno obrađuju i tretiraju.

Polako ali sigurno približavamo se kraju proizvodnog ciklusa jedne značajne grupe kultura za naš proizvodni reon. Uspešni poljoprivrednici još pre završetka vegetacije i skidanja roda strnih žita, razmišljaju kako osigurati plodnost zemljišta i pripremiti ga za sledeću sezonu. Pravo je vreme da obratimo pažnju na mikrobiološki život našeg zemljišta bez koga nema plodnosti zemljišta i zdravlja biljaka. Održavanje zdravog mikrobiološkog života u zemljištu je ključ stabilnog prinosa i održive poljoprivredne proizvodnje.

Posle obavljene žetve ozimih i jarih strnina pravo je vreme da se posvetimo pripremi zemljišta za narednu sezonu i dugoročnom poboljšanju plodnosti zemljišta. Ako planiramo da se bavimo poljoprivredom na održiv način, moramo posebnu pažnju posvetiti zemljištu.

Održiva poljoprivreda počiva na kvalitetu zemljišta pre svega sadržaju humusa, kao najvrednijoj komponenti zemljišta. Nažalost, svedoci smo smanjenja sadržaja humusa u našim zemljištima. Ovaj problem se javlja zbog sve intenzivnije poljoprivredne proizvodnje, povećanja prinosa i samim tim povećanog iznošenja organske materije sa njiva. Uz to nedostatak unošenja organskih đubriva poput stajnjaka, usled smanjenog stočnog fonda dodatno doprinosi ovom problemu. Šta možemo da učinimo za naše zemljište da bi ono ostalo plodno uprkos izostanka primene stajskog đubriva. Možemo da mu vratimo deo organske materije koja se pravilnim tretmanom, u relativno kratkom roku, pretvara u humusne materije u zemljištu. Žetveni ostaci mogu predstavljati jedan od najvrednijih izvora za ishranu biljaka, ali samo pod uslovom da se pravilno obrađuju i tretiraju. Na taj način hraniva koja se nalaze u žetvenim ostacima postaju dostupna biljkama, već u narednoj sezoni.

Po sastavu, žetveni ostaci predstavljaju najbolje đubrivo koje možemo obezbediti našim biljkama jer biljka usvaja hranjive materije u onim odnosima koji su njoj potrebni. Na ovaj način obezbeđujemo biljku sa makro i mikroelemenata, odnosno obezbeđujemo najbolje moguće đubrivo za naše biljke i to potpuno besplatno. Ovo je način da na račun ovih hranjivih materija, smanjimo unošenje mineralnih đubriva i dodatno povećamo isplativost naše proizvodnje.